Anal – Genital Siğil (Kondilom) Nedir? Nasıl Geçer?

KONDİLOM TEDAVİSİ

Siğil toplumda herkesin bildiği, tanıdığı bir cilt lezyonudur. Siğilleri herkes tanımasına karşın virüs kaynaklı ve bulaşıcı bir sorun olduğu genelde bilinmez. Siğiller HPV ismi verilen bir virüsün vücuda bulaşması sonucunda oluşmaktadır. HPV virüsünün 200 den farklı tipi bulunmaktadır. HPV nin tipine göre siğilin çıktığı alan ve yapısal özellikleri farklılık gösterebilmektedir.

Siğillerin 6 farklı türü bulunur. Bunlar;

Common, Plantar, Flat, Periungual ve Filiform, Genital ve Makat siğilleridir. (1) Makat ve genital bölge siğilleri dışındaki siğiller zararsızdır. Ancak tıbbi olarak kondilom olarak anılan anal ve genital bölge siğillerinin kanserleşme riski bulunmaktadır.

Bu yazımızda kanserleşme riski bulunan kondilomların neden ortaya çıktığı, nasıl bulaştığı, nasıl tedavi edilmesi gerektiği, kondilomların hangi kanser türleri ile ilişkilendirildiği, korunmak için neler yapılması gerektiği gibi soruların cevapları detaylı olarak ele alınacaktır.

Kondilom Nedir?

Kondilomlar makat ve genital bölgede ortaya çıkan siğillerdir. Yapısal olarak vücudumuzun diğer alanlarında ortaya çıkan siğillerle aynıdır. Ancak diğer siğillerden farklı olarak anal ve genital bölgede kanserleşmeye neden olabilmektedir. Kanserleşme riski HPV nin tipine göre yüksek ya da düşük olarak sınıflandırılmaktadır.

Düşük Riskli HPV Tipleri
6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 55 ve 62 dir.

Orta Riskli HPV Tipleri

26, 53 ve 66 dır.

Yüksek Riskli HPV Tipleri

16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 56, 58, 59, 68, 73 ve 82dir. En yaygın olarak görülen yüksek riskli HPV tipleri 18 ve 16dır.

Kondilom Neden Olur?

Kondilomların oluşmasında HPV virüsü ile temas etkilidir. Siğilleri olan bir bireyle temas kurulması halinde bulaşabilir. Anal ve genital bölge siğilleri ise cinsel temasla bulaşır. Bu bölgede oluşan siğillerin bulaşıcılık oranı yüksektir. Ayrıca bulaşmasına en olarak tedavi edilmedikçe hızla yayılabilir.

Kondilomların nadir de olsa bir diğer bulaşma yolu virüslü kişinin temas ettiği tuvalet gibi alanlara temas edilmesidir.

Kondilomlar siğili olan kişi ile temas sonrasında hemen oluşmayabilir. Virüs temas esnasında bulaşır. Ancak kişinin bağışıklığı güçlü ise lezyon oluşturmaz. Vücutta canlı ama pasif halde bulunur. Kişinin bağışıklığının düşmesi ile aktifleşerek siğil oluşmasına neden olabilir.

Virüsün vücutta canlı ama pasif halde bulunmasına tıbbi olarak kuluçka evresi denir. (2) Virüs bu şekilde vücutta aylar hatta yıllarca kalabilir.

Kondilom Nasıl Teşhis Edilir?

Kondilomlar yapısal olarak siğile benzer. Pürüzlü, karnabahar benzeri bir görünümündedir. Görsel muayene ile kolaylıkla teşhis edilebilir. Ancak doktorun gerekli görmesi durumunda HPV tipinin tespit edilmesi için parça alınması gerekebilir.

Kondilom Belirtileri Nelerdir?

Kondilomlar pütürlü, ciltten kabarık ve pembemsi renkte lezyonlardır. Sıklıkla kaşıntıya neden olabilirler. Kaşıntı şikayetine bağlı olarak tahriş, ufak çaplı kanamalar gibi şikayetlerde görülmektedir.

Sıklıkla sivilce ve çıbanlarla karıştırılmaktadır. Bu durumda tedavinin ötelenmesine neden olmaktadır. Bu nedenle anal ve genital bölgede fark edilen lezyonlar için doktora başvurulması faydalı olacaktır.

Kondilom Risk Faktörleri Nelerdir?

Kondilom hastalığının bulaşmasında en önemli risk faktörü birden fazla cinsel partnerin bulunmasıdır. Buna ek olarak ilk cinsel ilişkinin erken yaşta olması da kondilom riskini arttıran faktörler arasındadır. (3)

Kondilom & Kanser İlişkisi

Kondilomlar HPV kaynaklı oluşan siğillerdir. HPV kaynaklı kanserlerin oranı tüm kanserler arasında kayda değer bir yer tutmaktadır.

5 milyon kanser hastası arasında yapılan bir araştırmada hastalardan 500 bininin HPV ile bağlantılı kanser türüne sahip olduğu anlaşılmıştır. Aynı çalışmada rahim ağzı kanseri vakıalarının tamamında ve anüs kanseri vakıalarının yüzde doksanında HPV bağlantısı olduğu tespit edilmiştir. (4)

Kondilom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kondilom oluşumları fark edilir edilmez tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde hızla yayılma ve bulaşma eğilimi gösterebilir.

Örneğin makat çevresinde oluşan kondilomlar tedavi edilmez ise anüs içine kadar yayılma gösterebilir. Bu durumda daha zorlu ve uzun bir tedavi süreci anlamına gelmektedir. Ayrıca tedavi edilmeyen kondilomlar zaman içerisinde kanserleşme riski taşımaktadır.

Kondilom tedavisinde güncel olarak uygulanan 3 yöntem bulunmaktadır. Bunlar; krioterapi, elektro koter yöntemi ve radyo frekans yöntemidir. Bunlara ek olarak başarı şansı düşük olsa da yeni oluşmaya başlayan kondilomlarda krem tedavisi denenmektedir. Yaygın olmayan lezyonlarda krem tedavisi denenmesi gereksizdir. Ancak yeni oluşumlarda krem denenebilir. Ancak krem tedavisinden sonuç alınmaması durumunda tedavi de ısrarcı olunmamalı ve en kısa sürede doktor tedavisine başvurulmalıdır.

Krioterapi (Dondurma) Yöntemi İle Kondilom Tedavisi

Krioterapi yöntemi ben ve siğil tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Genellikle dermatoloji uzmanları tarafından kullanılmaktadır. Dondurma yönteminde amaç dokuya sıvı azot uygulanarak donması yani çürüyerek düşmesi amaçlanmaktadır. Bu işlem siğil ve ben dokusunun ciltten uzaklaştırılması için etkilidir. Ancak sağlıklı dokulara zarar verme riski yüksektir. Bunun nedeni ise uygulanan sıvı azotun cildin ne kadar derinine etki edeceğinin kestirilememesidir. Ayrıca anüs içi ve kadınlarda rahim içi gibi alanlarda kullanımı zor olmasından dolayı pek tercih edilmemektedir.

Elektro Koter İle Genital Siğil Tedavisi

Elektro koter elektirik enerjisini ısı enerjisine dönüştüren çok güçlü bir cihazdır. Bu güçlü etkisi sayesinde cerrahlar tarafından ameliyatlarda kan akmadan doku kesilmesi işleminde kullanılmaktadır. Ek olarak kabarık ben ve siğillerin tedavisinde de kullanılmaktadır. Ancak etkisi çok güçlü olmasından dolayı istenenden fazla doku buharlaşmasına neden olarak iz kalma veya çukurluk oluşturma riskine neden olmaktadır.

Kondilom tedavisi içinde elektro koter yöntemi tercih edilebilir. Ancak kontrolsüz bir ısı yayması ve daha avantajlı alternatif bir tedavi olmasından dolayı pek önerilmez.

Radyo Frekans Yöntemi İle Kondilom Tedavisi

Kondilom tedavi yöntemleri arasında en avantajlı olandır. Bu yöntem radyo frekans cihazı ile uygulanır. Cihaz radyo dalgalarını ısı enerjisine dönüştürür. Ancak bu ısı enerjisi koter cihazından farklı olarak istenen düzeyde ayarlanabilir.

Yani düşük ayarı sayesinde ciltte ki çok minimal lekeleri bile silebilir. Bu özelliği sayesinde kondilomların tedavisinde güvenle kullanılabilir.

Tedavi öncesinde siğillerin bulunduğu alan antiseptik sıvı ile temizlenir. Daha sonra radyo frekans cihazı ile tüm siğiller buharlaştırılır. Tedavi de şiddetli ağrı olmaz ancak hasta konforunun yüksek tutulması için lokal uyuşturma yapılır. Bu sayede işlem acısız bir şekilde tamamlanır. Tedavi sonrasında özel bakım gerekmez. Tedavi sonrasında sosyal hayata dönülebilir.

Kondilom Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kondilomlar anal ve genital bölgede ortaya çıkar. Anal bölge hastalıkları için genel cerrahi doktorlarından proktoloji alanında uzman olanların tercih edilmesi önerilir. Dermatoloji ya da dahiliye gibi bölümlere gidilmesi uygun değildir.

En Avantajlı Kondilom Tedavisi Hangisidir?

Radyo frekans yöntemi en avantajlı ve konforlu tedavi yöntemidir.

Bitkisel Ürünlerle Kondilom / Siğil Tedavisi Olur Mu?

Hayır. Bu tür ürünlerle siğil tedavisi ciltte kalıcı hasara neden olabilir. Ayrıca anal ve genital bölgede kullanımları da sağlık açısından uygun değildir.

Asit İçerikli Siğil İlaçları Kondilom Tedavisinde Kullanılır Mı?

Hayır. Bu tür ürünler ciltte ciddi boyutlu yanıklara neden olur. Kullanılması kesinlikle önerilmez.

Kondilom Neye Benzer/ Nasıl Görünür?

kondilom nasıl görünür
genital siğil görüntüsü

Kaynaklar

  1. Al Aboud, A. M., & Nigam, P. K. (2017). Wart.
  2. Yanofsky, V. R., Patel, R. V., & Goldenberg, G. (2012). Genital warts: a comprehensive review. The Journal of clinical and aesthetic dermatology5(6), 25.
  3. Plummer, M., Peto, J., Franceschi, S., & International Collaboration of Epidemiological Studies of Cervical Cancer. (2012). Time since first sexual intercourse and the risk of cervical cancer. International Journal of Cancer130(11), 2638-2644.
  4. Cutts, F. T., Franceschi, S., Goldie, S., Castellsague, X. D., De Sanjose, S., Garnett, G., … & Markowitz, L. (2007). Human papillomavirus and HPV vaccines: a review. Bulletin of the World Health Organization85, 719-726.