Nasır Nasıl Geçer? Nasıl Tedavi Edilir?

radyo frekansla nasır aldırma

Nasır toplumda çok sık karşılaşılan bir sorundur. Özellikle ayaklarda ortaya çıkan nasırlar neden olduğu ağrıdan dolayı oldukça can sıkıcıdır. Bu yazımızda nasır neden olur, nasıl geçer, nasır oluşumu nasıl engellenir, ameliyatsız nasır tedavisi olur mu, evde nasır tedavisi yapılır mı, nasır bandı ve nasır kremleri işe yarar mı gibi soruların cevapları detaylı olarak ele alınacaktır.

Nasır Neden Olur?

Nasır kişisel ihmaller ve hatalar sonucunda oluşan bir cilt sorunudur. Cildimiz yanlış ayakkabı seçimi, içe basma, sürekli topuklu ayakkabı kullanımı gibi nedenlerde baskıya maruz kalmaktadır. Cildimiz baskıya maruz kalması durumunda kendini korumak amacı ile baskıya maruz kalan alandaki cildi sertleştirir. Ciltte ortaya çıkan sertleşmeler dikkate alınmaz ise sorun ilerler ve nasır oluşumu görülür. Sorunun ilerlemesi ile birlikte nidus adı verilen nasır kökü oluşur. Nasır kökü oluşan durumlarda nasırdan kurtulmak için mutlaka doktor müdahalesi gerekmektedir.

Nasırlar en sık ayaklarda oluşmaktadır. Nadire ise ellerde nasır oluşumu görülebilmektedir. Ayaklarda oluşan nasırların en sık karşılaşılan sebepleri şunlardır;

Uygunsuz Ayakkabı Seçimi

Ayaklarda oluşan nasırların en önemli sebebi uygunsuz ayakkabıların tercih edilmesidir. Ayağa dar ayakkabılar ayağın baskıya maruz kalmasına neden olarak nasır oluşmasına uygun zemin hazırlar. Dar gelen ayakkabıların üst üste birkaç gün giyilmesi ciltte kalınlaşmaya neden olur. Bu aşamada önlem alınmaz ise sorun ilerler ve nasır kökü oluşur. Nasır kökünün oluşması ise şiddetli ağrıya neden olarak hayat kalitesini olumsuz etkiler.

Ayağa bol gelen ayakkabılar ise sürtünmeye neden olarak ciltte kalınlaşmaya ve nasır oluşumuna neden olabilir. Toplumda dar ayakkabının nasır oluşumuna neden olduğu sıklıkla bilinir. Ancak ayağa bol gelen ayakkabılarında aynı etkiye sahip olduğu unutulmamalıdır.

Yanlış Basma Alışkanlığı

Doğru basmayan bireylerde yürürken hep ayağın belli bir bölgesine baskı uygulanır. Zaman içerisinde o bölgede ciltte kalınlaşma ve nasır oluşumu görülmektedir. Örneğin bazı bireylerde serçe parmağı diğer parmakların altında doğru olmaktadır. Bu durumda serçe parmağın baskıya maruz kalmasına ve nasır oluşmasına neden olmaktadır.

Uzun Süre El ve Müzik Aleti Kullanımı

Uzun süre el aleti kullanılması ellerin belli bölgesine sürekli olarak baskı uygulanmasına neden olmaktadır. Müzik aleti kullananlarda da sürekli baskıya maruz kalan alanlarda nasırlaşma görülebilmektedir.

Ayak ve Parmak Yapısındaki Fizyolojik Bozukluklar

Çekiç parmak, bunyon hastalığı gibi ayaklarda fizyolojik bozukluklara neden olan hastalıklar nasır oluşumuna uygun zemin hazırlamaktadır. Bu tür nasır oluşumlarının engellenmesi için gerekli önlemlerin alınması gerekir. Aksi halde nasırlaşma kaçınılmaz olabilir.

Nasır Türleri Nelerdir?

Nasırlar 3 gruba ayrılarak incelenir. Bunlar; yumuşak, sert ve tohum nasırdır.

Yumuşak nasırlar genellikle ayak parmakları birbirine normalden yakın olan, parmakları birbirinin üzerine binen bireylerde görülen nasırlardır. Yumuşak nasırlar genellikle 1-4cm boyutunda olan, kendini kızarıklık ve hassasiyet gibi şikayetlerle belli eden türdür.

Uzun süre ve sık topuklu ayakkabı kullanımlarında, uç kısmı dar ayakkabılar uzun süre kullanıldığında bu tür sorunlar görülebilmektedir.

Ser nasırlar genellikle ayakların kemikli kısımlarında ortaya çıkan ve nasır kökü yani nidus oluşumu bulunan yapılardır. Kökün olmasından dolayı çok ağrılı ve rahatsız edici olabilmektedir. Bu tür nasırlardan ve neden olduğu ağrıdan kurtulmanın tek yolu doktor tarafından nidusun çıkarılmasıdır.

Tohum nasırlar ise sert nasırlara göre daha yüzeysel ve ağrısızdır. Genellikle topuk kısmında deri sertleşmesi olarak kendini gösterir. Müdahale edilmediği zaman ilerleyerek sertleşebilir ve ağrılı bir hal alabilir.

Nasır Nasıl Anlaşılır?

Nasır sorununun kişinin kendi tarafından tespit edilmesi oldukça kolaydır. İlk görülen belirti ciltte sertleşmedir. Ciltte sertleşme görüldüğü zaman gerekli önlemlerin alınması ağrılı bir süreci yani nasır kökünün oluşmasını engeller.

Örneği ayağı vuran bir ayakkabının üst üste birkaç gün giyilmesi ciltte sertleşmeye neden olur. Gerekli önlem alınmaz ve o ayakkabı kullanılmaya devam edilir ise de o bölgede nasır oluşması ihtimali yüksektir.

Zamanla sertleşen deride renk değişimi olur ve uzun vadede nidus yani nasır kökü oluşur. Nasır kökünün varlığı ise şiddetli ağrıya, yürüme zorluğuna vs neden olabilir.

Nasır Nasıl Geçer?

Ciltte yeni yeni gözlemlenen deri kalınlaşmaları gerekli önlemler alınarak ve evde uygulanacak tedavilerle geçirilebilir. Yeni oluşmaya başlayan lezyonlar topuk taşı ile temizlenebilir. Nasır bandı ya da kremleri de ileri düzey olmayan durumlarda işe yarayabilir.

Nasır Bandı İşe Yarar Mı?

İleri düzey olmayan, yeni başlayan lezyonlarda nasır bandı kullanımı ile olumlu sonuç alınabilir

Nasır Kremi Nasırı Geçirir Mi?

İlerlemiş ve kökü oluşmuş nasırların tek tedavisi doktor müdahalesidir. Ancak yeni başlayan cilt kalınlaşmaları uygun kremlerle tedavi edilebilir.

Nasır Nasıl Tedavi Edilir? Ameliyatsız Nasır Tedavisi

Nasır tedavisi için en güncel, ameliyatsız ve hasta konforu yüksek tedavi yöntemi radyo frekansla tedavidir. Kesi ve dikiş olmadan, lokal uyuşturma ile acısız, ağrısız bir şekilde klinik ortamında uygulanabilir.

Radyo frekans cihazı radyo dalgalarını ısı enerjisine çeviren bir cihazdır. Yüksek ısılı bu cihaz sayesinde nasır ve nasır kökü ciltte kesi ve dikişe gerek kalmadan çıkarılabilmektedir. Tedavi sonrasında dikiş atılmasına gerek yoktur. Pansuman yapıldıktan sonra yara kapatılarak iyileşmeye bırakılır.

Nasır Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Nasır tedavisi için genel cerrahi doktorlarına başvurulması uygundur.

Nasırdan Korunma Yolları Nelerdir?

Bazı hastalık ve sorunlar önlem alınarak engellenebilir. Nasır sorunu da gerekli önlemler alınması halinde çok büyük oranda engellenebilir.

Ayaklara uygun olmayan ayakkabıların tercih edilmesi nasıra uygun zemin hazırlar. Bu nedenle bu tür nasırlaşmaların önüne geçmek için ayağa uygun ayakkabılar tercih edilmesi çok önemlidir. Ayağı vurak ayakkabılar iki gün üst üste asla giyilmemelidir.

Ciltte kalınlaşma fark edilir edilmez kalınlaşan deri kısmı ciltten uzaklaştırılması ve o bölgede kalınlaşmaya neden olan durum ortadan kaldırılmalıdır.

Cilt kalınlaşması olan bölgelerde nasır bandı kullanılabilir, jiletle o kısım çıkarılabilir, topuk taşı ile törpülenebilir. Bu sayede o bölgede nasırlaşma oluşması engellenir.

Nasır tedavisinden sonra da aynı özen gösterilmelidir. Aksi takdirde gerekli önlemler alınmadığı için aynı sorun tekrar edebilir.