Siğil Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Siğil Nasıl Geçer?

Siğil toplumda oldukça yaygın olarak karşılaşılan bir sorundur. Yaygın olması sebebi ile bilimsellikten uzak yöntemlerle tedavisi denenmektedir. Bu yöntemlerin bazıları ciltte yanık ve kalıcı hasara neden olabilecek uygulamalardır. Bu yazımızda siğillerin doğru ve ciltte hasara neden olmadan nasıl tedavi edilebileceği detaylı olarak ele alınacaktır.

Siğil Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Siğillerin tedavisi iki farklı branş tarafından gerçekleştirilmektedir. Bunlar; genel cerrahi ve dermatoloji (cildiye) branşlarıdır. Cildiye doktorlarının ekipmanları daha kısıtlıdır. Cildiye uzmanları siğil tedavisini genellikle dondurma yani cilde sıvı azot uygulama yöntemi ile gerçekleştirmektedir. Genel cerrahi uzmanları ise radyo frekans yöntemini kullanmaktadır.

Makat Siğili İçin Hangi Doktora Gidilir?

Makat bölgesinde ortaya çıkan siğiller oldukça can sıkıcıdır. Üstelik nemli bir bölgede oluşmasından dolayı hızla yayılıp, bulaşabilir. Makat siğillerinin tedavisinde cildiye branşı tercih edilmez. Cildiye uzmanlarının uyguladığı krioterapi yöntemi makat bölgesinde kullanılmaz.

Makat siğilleri için mutlaka bir proktoloji uzmanına başvurulmalıdır. Proktoloji, genel cerrahi ana branşının makat hastalıkları alanı ile ilgilenen alt dalıdır. Bu nedenle makat siğillerinde proktoloji alanında bir uzmanın tercih edilmesi oldukça önemlidir.

Genital Siğil Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kadınlarda ve erkeklerde ortaya çıkan genital siğillerin tedavisi için genel cerrahi uzmanlarına başvurulması önerilir. Kadınlarda siğillerin rahim içine doğru olması veya yayılması ihtimali bulunur. Bu nedenle kadın hastaların jinekoloji bölümüne başvurması da uygundur.

Siğil Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Siğil tedavisinde güncel olarak uygulanan 3 farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bunlar krioterapi, radyo frekans ve lazer tedavisidir. Krioterapi yöntemi ciltte iz kalma, çukurluk oluşması gibi risklere neden olmasından dolayı tercih edilmemektedir.

Genellikle benin yapısına göre lazer ya da radyo frekans yöntemi ile siğil tedavisi yapılmaktadır.

Lazerle Siğil Tedavisi

Lazer cihazı 2000li yılların başından beri sağlık alanından aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Lazer cihazının kullanıldığı alanlardan birisi de siğillerin ciltten buharlaştırılmasıdır.

Lazerle siğil tedavisi oldukça pratik ve başarılı bir yöntemdir. Lazer cihazının yaydığı ışık 3sn kadar siğile uygulanır. Bu uygulama esnasında siğil dokusu cihazın etkisi ile 130 dereceye kadar ısınır ve cildin 2-3 cm derine kadar etki eder. Böylece ısının etkisi siğil dokusu ciltten ayrılarak düşer.

Lazerle siğil tedavisi sonrasında iyileşme süresi diğer yöntemlere göre çok daha kısadır. Tedavi esnasında hasta ağrı, sızı ya da herhangi bir rahatsızlık hissetmez. Hem pratik hem de hasta konforu oldukça yüksek bir tedavi yöntemidir.

LAZERLE SİĞİL TEDAVİSİ NASIL YAPILIR? OP. DR. ATİLLA KAYA

Radyo Frekansla Siğil Tedavisi

Radyo frekans cihazı radyo dalgalarını ısı enerjisine dönüştüren güçlü bir cihazdır. Cihazın ısı etkisi sayesinde siğil dokusu ciltten kalıcı olarak buharlaştırılmaktadır.

Cihazın güçlü etkisi sayesinde et beni ve büyük çaplı siğiller ciltten pratik bir şekilde kolaylıkla buharlaştırılabilmektedir.

Güçlü etkisinin yanı sıra cihaz oldukça hassas bir şekilde ayarlanarak ciltteki leke şeklindeki minimal siğillerin ve benlerin tedavisinde bile kullanılabilmektedir.

Büyük ve yaygın siğillerin tedavisinde lazerin etkisi bazen yetersiz kalabilmektedir. Bu tür durumlarda radyo frekans yöntemine başvurulmaktadır.

Radyo frekans siğil yakma işlemi esnasında küçük çaplı bir acı hissedilebilir. Ağrı eşiği düşük olanlar için uygulama lokal uyuşturma ile yapılmaktadır. Büyük çoğunlukla lokal uyuşturmaya gerek kalmamaktadır.

Radyo frekansla siğil tedavisi nasıl yapılır izlemek için tıklayınız.

Makat Siğilleri Nasıl Tedavi Edilir?

Radyo frekans ve lazer yöntemi ile makat siğilleri tedavi edilebilir.

Genital Siğiller Nasıl Tedavi Edilir?

Genital siğillerin tedavisinde de lazer ve rf yöntemi güvenle kullanılmaktadır.

Siğil Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tedavi süreci siğillerin yayılma durumuna göre 5-20 dakika kadar sürmektedir. Genital siğiller haricinde diğer siğillerin tedavisi için çok büyük oranda tek seans yeterlidir.

Kondilom tedavisinde ise yeni siğillerin oluşup oluşmadığının kontrol edilmesi gerekir. Bu nedenle 3-4 seans gerekli olabilir.

Siğil Neden Olur?

Siğillerin tamamı HPV adı verilen bir virüs kaynaklı oluşmaktadır. HPV virüsünün 100 den fazla farklı tipi bulunmaktadır. Bunlar vücudun farklı alanlarında, farklı özelliklerde siğiller oluşmasından sorumludur.

Siğil Türleri Nelerdir?

Common Wart (Yaygın Siğiller) – Elde Siğil Neden Çıkar?

En sık karşılaşılan siğil türüdür. Sıklıkla çocuk ve gençlerde görülür. Vücutta en sık görüldükleri yer eller ve parmaklardır. Ciltten kabarık, pembemsi ve cilt tonu renginde, pürüzlü bir yapıdadır.

Virüs kaynaklı olmasından dolayı tedavi edilmezse yayılabilir, bulaşabilir. Elde çıkan siğiller de radyo frekans ve lazer yöntemi ile tedavi edilebilir.

PARMAKTA SİĞİL

Plantar (Ayak Tabanı Siğilleri)

Ayaklarda çıkan siğiller plantar olarak adlandırılır. Sıklıkla nasır sorunu ile karıştırılır. Siğiller genel olarak ağrıya neden olmazlar ancak ayak tabanında oluşan siğiller konumundan dolayı rahatsızlığa neden olabilmektedir.

Nemli ve ıslak ortamlar siğillerin daha hızlı yayılmasına neden olmaktadır. Bu nedenle ayak siğilleri hızlı bir şekilde bir başkasına bulaşabilir.  Özellikle yara, çizik ve kesikler siğillerin daha hızlı bulaşmasını tetiklemektedir.

AYAK TABANINDA SİĞİL

Flat (Düz Siğiller)

Diğer siğillere göre daha küçük ve yüzeysel siğillerdir. Çocuk ve gençlerde daha sık görülür. En sık görüldüğü alan ise yüz ve boyun bölgesidir.

ELDE DÜZ SİĞİL

Filiform (Ağız ve Burun Çevresi Siğilleri)

Ciltten kabarık ve karnabahar gibi pürüzlü bir görünüme sahiptir. Ağız ve burun gibi göz önünde ortaya çıkan bu siğiller kişide estetik kaygıya neden olabilmektedir.

Tedavisi oldukça kolay ve pratiktir. Tedavi sonrasında iz kalmaz bu sayede yaşanan estetik kaygı ortadan kaldırılmış olur.

BURUN UCUNDA SİĞİL

Periungual (Tırnak Çevresi ve Tırnak Altı Siğilleri)

Siğiller arasında ağrıya neden olan tek siğildir. Tırnak altında oluşan siğiller büyüdükçe baskı yaparak ağrıya neden olmaktadır. Tırnak siğilleri tedavi edilmezse yayılarak tırnağa da zarar vermektedir.

TIRNAK KENARINDA SİĞİL

Kondilom (Makat ve Genital Bölge Siğilleri)

Kondilomlar makat ve ge yanital bölgede ortaya çıkan siğillerdir. Kadınlarda vajinada, erkeklerde ise peniste siğillere neden olmaktadır. Yapısal olarak vücudun diğer alanlarında ortaya çıkan siğillere benzerdir. Ancak siğer siğillerde kanserleşme riski bulunmamasına karşın kondilomların kanserleşme riski bulunmaktadır.

Kondiloma neden olan 40 farklı HPV tipi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları yüksek kanser riski taşımaktadır. Anal ve genital bölgede ortaya çıkan siğillerin kanserle ilişkisinin anlaşılması için tip tayini yapılması önerilir.

Kadınlarda görülen serviks yani rahim ağzı kanseri vakılarının neredeyse tamamında HPV virüsüne rastlanmaktadır. Makat kanseri vakıalarının da önemli bir kısmında HPV virsünün varlığı tespit eilmiştir.  Penis kanseri hastalarının ise yaklaşık %30unda HPV tespit edilmiştir.

Kondilomlar hızla yayılma ve bulaşma eğilimindedir. Bu nedenle tespit edilir edilmez hızlı bir şekilde tedavi edilmesi önerilir. Ayrıca tedavisi geciktirilen siğillerde kanserleşme riski artmaktadır. Bu nedenle makat bölgesinde, vanija ve peniste siğil ve et benine benzer oluşumlar fark edilirse ihmal edilmemelidir.

Kondilom Tekrar Eder Mi?

Kondilom tedavisi kadar takip süreci de önemlidir. Kondilom tedavisi sonrasında birkaç ay içerisinde yeni siğil oluşumları görülebilir. Bu nedenle tam bir tedavi için ilk müdahaleden sonra hasta 6 ay kadar takip edilmeli ve yeni siğil oluşumları gözlenmez ise tedavi süreci sonlandırılmalıdır.

Genital Siğil –Kondilom- Oluşması Nasıl Engellenir?

Hpv ve HPV bağlantılı kanserlerin önlenmesi için HPV aşısı yapılması önerilmektedir. Bu aşılar 9 yaşından itibaren yapılabilir.

Siğil Nasıl Geçer? Siğil Kremleri İşe Yarar Mı?

Siğillerin tedavisi için en sık başvurulan yöntem krem ve asit içerikli siğil ilaçlarıdır. İlaçlara ek olarak siğil kalemi, siğil losyonu gibi siğil kurutucu adı altında pek çok ürün bulunmaktadır.

Amaç siğil dokusunun asit etkisi ile vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Bu tür asit içerikli ve siğil kurutucu özellikli ürünler sağlıklı dokulara zarar vererek yanık oluşmasına neden olabilir. Bu durumda ciltte iz kalmasına ve çukurluk oluşmasına neden olmaktadır.

Ayrıca siğil kremleri siğil dokusunun tamamının geçirilmesi açısından da yetersiz kalmaktadır. Bu da iz kalmasa bile siğil tedavisinin tam olarak yapılmadığı anlamına gelmektedir. Siğillerden tamamen kurtulmak için tedavinin en ufak bir siğil dokusu kalmayacak şekilde yapılması gerekmektedir.

Bu nedenle siğilin kremle tedavisi etkili ve doğru değildir. En doğru tedavi doktor müdahalesidir. Ancak bazı durumlarda doktorun önerisi ile tedavi sonrasında destekleyici ürünler kullanılabilmektedir.

Siğil Nasıl Bulaşır?

Siğiller virüslü kişiye veya yüzeye temas yolu ile bulaşır. Kondilomlar ise cinsel temas yolu ile bulaşır. HPV virüsü bulaşan bireylerin bağışıklık sistemi güçlü ise siğil oluşumları görülmez. Ancak virüsler temas eden kişinin bağışıklık sistemi zayıfsa siğil oluşumları gözlenir.

Parmaktaki Siğil Nasıl Geçer?

Parmakta olan siğillerin tedavisi de radyo frekans yöntemiyle ameliyatsız olarak yapılabilmektedir. Halk arasında buharlaştırma olarak da bilinen bu teknikte siğillerin boyutuna göre değişiklik göstermekle beraber bir siğilin tedavisi ortalama 3-4 dakikada tamamlanmaktadır.

IDEA Kliniklerin tümünde ameliyatsız siğil tedavisi yapılabilmektedir. İletişim bilgilerimizden bizlere ulaşarak siğil randevusu alabilir ve muayene olabilirsiniz. Muayene ardından istediğiniz taktirde tedavide hemen yapılabilmektedir.

Kaynaklar

Bansal, A., Singh, M. P., & Rai, B. (2016). Human papillomavirus-associated cancers: A growing global problem. International Journal of Applied and Basic Medical Research6(2), 84.

Chan, C. K., Aimagambetova, G., Ukybassova, T., Kongrtay, K., & Azizan, A. (2019). Human papillomavirus infection and cervical cancer: epidemiology, screening, and vaccination—review of current perspectives. Journal of oncology2019.