Mikro Cerrahi Yöntemle Yağ Bezesi -Lipom- Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lipomlar yani halk arasında bilinen adı ile yağ bezeleri toplumda sıklıkla görülen lezyonlardır. Cilt altında oluşan, yumuşak dokulu ve zararsız lezyonlardır. Zararsız olmalarına karşı bazen estetik kaygıya neden olması bazen de fiziksel olarak rahatsızlığa neden olması gibi durumlar yüzünden tedavi edilmesi talep edilir.

Bu yazımızda yağ bezesi neden olur, yağ bezeleri nasıl geçer, yağ bezesi tedavi yöntemleri gibi sık sorulan sorular detaylı olarak ele alınacaktır.

Yağ Bezesi Nedir?

Yağ bezeleri deri altında oluşan yumuşak ve iyi huylu tümörlerdir. Deri altında hareket ettirilebilen bir yapıdadır. Kafa derisi haricinde vücudun her yerinde görülebilir.

Büyüklükleri çok değişkendir. Nohut tanesinden portakal büyüklüğüne kadar farklı ölçülerde olabilirler. Bazı lipomlar büyüme eğilimindedir. Çok hızlı olmasa da zamanla yavaş yavaş büyümektedir.

Yağ Bezesi Neden Olur?

Lipomların oluşmasında temel etken hücrelerin olma sı gerekenden fazla yağ dokusu depolamasıdır. Genellikle cilt altında oluşmalarına karşın, bağırsaklarda, karın boşluğunda ve eklemlerde de oluşabilmektedir.

Yağ Bezesi Teşhisi Nasıl Konulur?

Lipomların teşhis edilmesi oldukça kolaydır. Doktorun fiziksel muayenesi ile kolaylıkla teşhis edilir.

Yağ bezeleri dokunulduğu zaman cilt altında hareket edebilirler. Bu sayede diğer cilt altı sorunlarından ayrılmaktadırlar.

Yağ Bezesi Tehlikeli Midir? Yağ Bezesi Kanserleşir Mi?

Yağ bezeleri çok büyük oranda iyi huylu tümörlerdir. Nadiren liposarkom adı verilen kötü huylu kitleler görülebilmektedir.

Yağ Bezesi Ağrı Yapar Mı?

Yapısal olarak lipomlar ağrıya neden olmazlar. Ancak iltihaplanma oluşması durumunda ağrı, sızı ve rahatsızlığa neden olabilir. Bazı durumlarda konumuna bağlı olarak büyük lipomlarda rahatsızlığa neden olmaktadır.

Yağ Bezesi Kimlerde Görülür?

Yapılan araştırmalarda lipomların 40-60 yaş aralığındaki bireylerde daha sık görüldüğü tespit edilmiştir. Buna ek olarak aşırı kilolu bireylerde, kolesterolü yüksek olanlarda, şeker hastalarında ve karaciğer hastalığı olanlarda daha çok görüldüğü de tespit edilmiştir.

Yağ Bezesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Yağ bezelerinin tedavi edilmemesi riskli değildir. Ancak bulunduğu yer ve boyutuna göre kişilerde estetik kaygıya ve fiziksel rahatsızlığa neden olabilir. Bu tür durumların ortadan kaldırılması için yağ bezeleri tedavi edilebilir.

Büyüme eğiliminde olan lipomların da erken dönemde tedavi edilmesi önerilir. Bu sayede geniş bir kesi yerine tedavi daha minimal kesi ile yapılabilir.

Yağ Bezesi Lazerle Tedavi Edilir Mi?

Hayır. Lazer cihazının etkisi deri altında bulunan yağ dokusunun tedavisi için yeterli değildir. Bu nedenle lazerle lipom tedavisi yapılamaz.

Yağ Bezesi Ameliyatsız Tedavi Edilir Mi?

Maalesef. Yağ bezelerinin tek tedavi yöntemi cerrahidir.

Yağ Bezesi Nasıl Tedavi Edilir?

Yağ bezeleri ameliyatla tedavi edilir. Ancak tedavi sonrasında estetik kaygı yaşanmaması için ameliyatın nasıl yapıldığı oldukça önemlidir.

Yağ bezeleri deri altında bir kapsül içerisinde bulunur. Tedavi için bu kapsülün vücuttan tamamen çıkarılması gerekir.

Yağ bezesi ameliyatı minimal kesi ile yapılmalıdır. Bu işleme mikro cerrahi ile lipom tedavisi de denilmektedir. Minimal kesi sayesindede tedavi sonrasında minimal iz kalır. Atılan dikişin gizli ve estetik dikiş olması da iz kalma oranını azaltmaktadır.

Ufak boyutlu yağ bezelerinin tedavisinde ise kesinin küçük olması sayesinde dikiş atmadan sadece doku yapıştırıcısı kullanılarak tedavi tamamlanabilir.

Yağ Bezesi Alındıktan Sonra İz Kalır Mı?

Yağ bezesi ameliyatı ne kadar minimal kesi ile yapılırsa tedavi sonrasında da o kadar az iz kalır.

Yağ Bezesi Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Lipomun büyüklüğüne göre tedavi 10-15 dakika gibi bir sürede tamamlanır. Pratik bir tedavidir. Lokal anestezi ile klinik ortamında uygulanabilir.

Hastane yatışına gerek duyulmaz. Hasta tedaviden hemen sonra gündelik hayatına dönebilir.

Minimal cerrahi ile yapılan lipom tedavisinde hasta konforu oldukça yüksektir. Hiçbir acı ve ağrı hissedilmez.

Kötü Huylu Yağ Bezesi Nasıl Anlaşılır?

Lipomların neredeyse tamamı iyi huyludur. Kötü huylu lipomlar çok nadir görülür. Bunlara liposarkom adı verilir.

Ağrılı, hızlı büyüme gösteren, sert ve ciltte renk değişimine neden olan lipomlar kanserleşme gösterebilir. Bu tür durumalarda patolojiye parça gönderilerek kanser olup olmadığı tespit edilmelidir.

Her Yağ Bezesi İçin Patoloji Alınması Gerekir Mi?

Hayır. Liposarkom nadiren görülen ve belirtileri fark edilir düzeyde olan bir sorundur. Yalnızca ağrılı, hızlı büyüyen ve ciltte renk değişikliğine neden olan lipomlardan parça alınması yeterlidir.

Yağ Bezesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Lipom tedavisi için genel cerrahi doktorlarına başvurulması uygundur. Doktorun branşının yanı sıra tedaviyi minimal kesi ile yapıp yapmayacağını araştırılması faydalı olacaktır. Bu sayede estetik kaygı yaşanması riski ortadan kaldırılabilir.

Yağ Bezesi Kremle Geçer Mi?

Cildi altında bulunan yağ dokusuna cilt yüzeyinden uygulanan kremin etki etme ihtimali yoktur. Yağ bezesi kremle ya da bitkisel karışımlarla tedavi edilemez.

Yağ Bezesi Kendiliğinden Geçer Mi?

Hayır. Lipomlar kendi kendine geçmez. Bilakis zamanla büyüme gösterebilir.

Kaynaklar

Kolb, L., Yarrarapu, S. N. S., Ameer, M. A., & Rosario-Collazo, J. A. (2022). Lipoma. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.

Zafar, R., Manthri, S., & Shurbaji, M. S. (2022). Renal Leiomyosarcoma. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.