Göz Çevresinde Oluşan Yağ Bezeleri Nasıl Tedavi Edilir?

ksantelazma nasıl tedavi edilir (2)

Tıbbi olarak ksantelazma olarak anılan sorun halk arasında göz kapağında yağ bezesi olarak bilinmektedir. Göz kapağında yağ kisti olarak da anılmaktadır. Çoğunlukla göz kapağının üstünde yer almasına karşın bazı bireylerde göz çevresinde de görülmektedir.

Ksantelazma yapı itibari ile yağ kistleri ile benzerdir. Ancak görsel olarak yağ kistinden farklıdır. Yağ kistleri genellikle saçlı deride bulunan ve nohut tanesi gibi yuvarlak yapıda olan içi dolu kistlerdir. Ksantelazma ise yayvan bir şekle sahip yağ dokusudur.

Bu yazımızda ksantelazma sorununun neden olduğundan ve nasıl tedavi edileceğinden detaylı olarak bahsedilecektir.

Ksantelazma Nedir?

Ksantelazma göz kapağı üzerinde yüksek kolesterole bağlı olarak oluşan yağ tabakasıdır. Basit tabirle göz kapağı üzerinde oluşan yağ birikintileri olarak da tanımlanabilir.

Genel olarak göz kapağının üzerinde ve içe doğru bir konumda ortaya çıkmaktadır. Bu tür oluşumlar fark edilirse kan testi yapılarak kolesterol seviyesinin tespit edilmesinde fayda vardır.

Ksantelazma Risk Faktörleri Nelerdir?

Ksantelazma orta ve ileri yaşlarda görülmektedir.

Çocuk ve gençlerde görülme ihtimali çok düşüktür.

Vakıaların büyük kısmında yüksek kolesterol veya  yüksek trigliseritler seviyeleri tespit edilmiştir.

Ksantelazma Belirtileri Nelerdir?

Tespit edilmesi oldukça kolay lezyonlardır. Doktorun veya kişinin görsel muayenesi ile tespit edilebilir.

Göz kapağı üzerinde oluşan yağ dokusu en belirgin özelliktir. Kaşıntı, hassasiyet ya da herhangi bir rahatsızlığa neden olmaz.

Göz çevresi gibi dikkat çeken bir alanda olmasına bağlı olarak estetik kaygıya neden olmaktadır.

Göz Kapağında Yağ Bezesi Nasıl Geçer?

Sorunun kendi kendine geçmesi mümkün değildir. Mutlaka bir doktor tarafından uygun yöntemle tedavi edilmelidir. Sorunun tekrar etmemesi için altına yatan kolestorel gibi bir neden varsa tespit edilerek beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi önerilmektedir.

Ksantelazma Nasıl Tedavi Edilir?

Ksantelazma tedavisinde farklı yöntemler uygulanmaktadır. Bunlar; cerrahi müdahale, asit içerikli ürünlerle peeling yapılması, krioterapi ve lazer yöntemidir. Bu yöntemlere ek olarak Op. Dr. Atilla Kaya tarafından radyo frekansla tedavi yöntemi geliştirilmiştir.

Cerrahi müdahale göz kapağı gibi bir bölgede iz kalmasına ve estetik kaygıya neden olmasından dolayı tavsiye edilen bir yöntem değildir. Krioterapi ve asit içerikli ürünlerle uygulanan tedavilerde ise ciltte yanık oluşması riski bulunur. Bu nedenle göz kapağı gibi bir bölgede asitli içerikli ürünler ve sıvı azot uygulaması da önerilmemektedir.

Ksantelazma tedavisinde en sık kullanılan ve avantajlı yöntemler lazer ve radyo frekans yöntemidir.

Lazerle Ksantelazma Tedavisi

Lazer cihazı ile birçok tedavi ve estetik müdahale gerçekleştirilmektedir. Bunlardan birisi de ksantelazma tedavisidir. Ancak ksantelazma tedavisinde lazer cihazının etkisi bazı durumlarda yetersiz kalabilmektedir.

Lazer cihazının etkisinin en verimli şekilde kullanıldığı durumlar ciltten kabarık olmayan lezyonların ciltten silinmesidir. Ancak göz çevresinde bulunan yağ bezeleri ciltten kabarıktır. Bu nedenle lazer tedavisi ile istenen sonuçlar alınamamaktadır.

Ancak radyo frekansla tedaviye kombine olarak uygulanması halinde istenen olumlu sonuçlar alınabilmektedir.

ksantelazma-tedavisi

Radyo Frekans Yöntemi İle Ksantelazma Tedavisi

Göz çevresinde oluşan, ciltten kabarık yağ bezelerinin tedavisinde kullanılan en avantajlı yöntem rf yöntemidir. Radyo frekans cihazı radyo dalgalarını ısı enerjisine dönüştüren bir cihazdır. Cihazın hassas ayarlanabilme özelliği sayesinde her boyut ve derinlikte yağ bezesi ciltten buharlaştırılabilmektedir.

Ayrıca cihazın bu şekilde hassas ayarlanabilmesi sayesinde yağ bezesi dokusu ciltten kontrollü olarak yani milimetrik şekilde buharlaştırılır. Bu sayede sağlıklı dokular zarar görmez. Böylece tedavi sonrasında iz kalmaz.

Radyo frekans yöntemi ile göz çevresinde bulunan yağ bezeleri dakikalar içerisinde, acı ve ağrı yaşanmadan, iz kalmadan, pratik bir şekilde tedavi edilebilir.

Göz Çevresinde Yağ Bezesi Tedavisi Göze Zarar Verir Mi?

Radyo frekans yönteminde istenmeyen dokular milim milim buharlaştırılır. Bu sayede sağlıklı doku zarar görmez yani tedavinin göze ve göz çevresine hiç bir zararı yoktur.

Ksantelazma Tekrar Eder Mi?

Ksantelazma sorunu genellikle yüksek kollesterole bağlı olarak gelişmektedir. Sorunun kaynağı tespit edilip gerekli önlemler alınırsa tekrar etmez. Ancak ksantelazmaya neden olan sorun tedavi edilmez veya gerekli önlemler alınmazsa tekrar etme ihtimali bulunmaktadır.

Kaynaklar

Al Aboud, A. M., & Al Aboud, D. M. (2018). Xanthelasma palpebrarum.

Laftah, Z., & Al-Niaimi, F. (2018). Xanthelasma: an update on treatment modalities. Journal of cutaneous and aesthetic surgery11(1), 1.