Milia Tedavisi (Yüzde Beyaz Nokta) Nasıl Yapılır?

milia tedavisi nasıl yapılır

Yüz bölgesinde en sık görülen ve estetik kaygıya neden olan sorun milia yani halk arasında bilinen şekli ile göz çevresinde ortaya çıkan yağ bezeleridir. Bu yağ bezeleri yüzde beyaz nokta olarak da anılmaktadır. Bu yazımızda yüzde ortaya çıkan miliaların neden olduğu ve nasıl tedavi edileceği detaylı olarak ele alınacaktır.

Milia Nedir?

Milia yüzde ve genellikle yüzün göz çevresi kısmında ortaya çıkan, boyutu 3mm yi geçmeyen, sert, içi dolu olan lezyonlardır. Genellikle beyaz renkli olmasına karşın bazı kişilerde sarımsı bir renkte olabilmektedir. Ciltte pütürlü bir görüntüye neden olmaktadır. Sağlık açısından hiçbir zararı yoktur. Yalnıza estetik açıdan istenmeyen bir görüntüye neden olur.

Milia Neden Olur?

Milia genetik bir hastalıktır denemez. Ancak ailesinde milia bulunanlarda genetik yatkınlık vardır. Genetik yatkınlık bulunanlarda sorun daha erken yaşlarda hatta bebeklik çağında bile görülebilir. Yapılan araştırmalarda yeni doğan bebeklerin yaklaşık %40ında milia görüldüğünü tespit etmiştir. (1)

Genetik yatkınlığa ek olarak milia oluşmasında etkili faktörler aşağıda sıralanmıştır,

  • Uzun süreli kortizon içerikli kremlerin kullanılması
  • Kanda yağ miktarının normalden fazla olması
  • Yoğun, kalitesiz ve cilt tipine uygunsuz makyaj ürünlerinin kullanılması
  • Hassas cilt (hassas ciltli insanlarda milia en sık rastlanan cilt lezyonlarından birisidir)
  • Cildi soyan bakım uygulamaları

Milialar oluşma nedenine göre primer (birincil) ve sekonder (ikincil) olmak üzere ikiye ayrılır. Primer milialar kendiliğinden oluşan, sekonder milialar ise ilaç kullanımı, hastalık ve travmalar gibi bir nedene bağlı olarak oluşan lezyonlardır.

Sekonder Milia Neden Olur?

  • İleri dereceli yanıklardan sonra
  • Radyoterapi tedavisi sonrasında
  • Greft yani deri yamama işlemlerinden sonra
  • Yağlı içerikli kozmetik ürün kullanımı sonrasında
  • İlaç kullanımına bağlı olarak

Milia Kolesterole Bağlı Olarak Oluşur Mu?

Halk arasında milia ve ksantelazma sorunu karıştırılmaktadır. Ksantelazma aşırı yağlı beslenme ve yüksek kolesterole bağlı olarak göz çevresinde tabaka halinde oluşan yağ dokusudur. Kolesterol ile doğrudan bağlantılıdır.

Yapısal olarak ksantelazma ve milia farklıdır. Ancak sıklıkla karıştırılırlar ve bu durum kolesterol ile bağlantısı olduğunun düşünülmesine neden olur. Yani milialar kolesterol ile bağlantısızdır.

Milia Hangi Hastalıklara / Lezyonlara Benzer?

Milia en sık yukarıda da bahsedildiği gibi ksantelazma sorunu ile karıştırılır. Benzer bir diğer sorun ise virüs kaynaklı olarak ortaya çıkan Molluskum kontagiozumdur. Görsel olarak benzerdir. Ancak yapısal olarak molluskum içi sıvı dolu ve daha yumuşaktır.

Akneler (sivilceler) ve komedonlarda milia ile benzerlik göstermektedir. Akne sorununda kızarıklık görülür. Komedonlar ise ucunda siyahlık olan ve sıkınca kolaylıkla deri dışına çıkan lezyonlardır.

Milia (Göz Çevresinde Yağ Bezesi) Nasıl Tedavi Edilir?

Milia tedavisinde uygulanan 3 yöntem bulunmaktadır. Bunlar lazer, keserek çıkarma ve radyo frekans yöntemi ile eritmedir.

Lazerle Milia Tedavisi

Lazer tedavisinde amaç lazer ışını ile milianın üst kısmının yakılması ve daha sonra sivilce sıkar gibi sıkılarak içinin boşatılmasıdır. Etkisiz bir yöntem değildir. Ancak lazerin ciltte yanık oluşturma riski bulunmaktadır.

Lazer ciltten koyu renkteki ben ve lekelerin tedavisinde daha etkilidir. Milialar hem açık renkli hem de kabarık lezyonlardır. Bu nedenle lazerle tedavi pek önerilmemektedir.

Keserek Milia Çıkarma

Mantık lazerle aynı olmasına karşın keserek çıkarma daha riskli ve tavsiye edilmeyen bir yöntemdir. Tedavide kesme işlemi olması iz kalma riskini de beraberinde getirmektedir. Bu nedenle önerilmez.

Radyo Frekans Yöntemi İle Milia Tedavisi

Radyo frekans cihazı radyo dalgalarını istenilen düzeyde ısı enerjisine dönüştüren bir cihazdır. Yaydığı ısı sayesinde milia dokusunun cilt yüzeyinden eritilmesini yani buharlaştırılmasını sağlar. Cihazın ucu oldukça küçüktür. Bu sayede en küçük lezyonlarda bile sağlıklı dokuya zarar vermeden müdahale yapılır. Böylece tedavi sonrasında iz kalmaz, estetik kaygı yaşanmaz.

Milia Tedavisi Sonrasında İz Kalır Mı?

Miilia doğru yöntemle ve uzman bir doktor tarafından tedavi edilirse tedavi sonrasında iyileşme tamamlandığında iz kalmaz.

Anca keserek yada evde uygulanacak yöntemlerle yapılan milia tedavisinde büyük ihtimalle estetik kaygıya neden olacak şekilde iz kalabilmektedir.

Evde Milia Tedavisi

Keserek yapılan tedavi mantığı ile evde milialar enjektör yardımı ile tedavi edilebilir. Steril enjektör ucu ile milialar üst kısmında delinerek patlatılır. Daha sonra sivilce sıkar gibi sıkılır. Milianın istenmeyen görüntüsü bu şekilde ortadan kaldırılır. Ancak sonrasında ciltte iz kalma ihtimali yüksektir.

Bu nedenle tedavinin alanında uzman bir doktor tarafından yapılması iz kalmaması için önemlidir.

Milia Tedavisi Göze Zarar Verir Mi?

Hayır. Uygun şekilde yapılan tedavinin göze, göz çevresine hiçbir zararı yoktur.

Kaynakça

  1. Avila, P. P. G., & Mendez, M. D. (2021). Milia. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560481/
  2. Patsatsi, A., Uy, C. D. C., & Murrell, D. F. (2020). Multiple milia formation in blistering diseases. International Journal of Women’s Dermatology6(3), 199-202. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7330451/