YÜZDE KILCAL DAMAR ÇATLAMASI NASIL GEÇER? TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

YÜZDE KILCAL DAMAR TEDAVİSİ

Vücudumuzda 3 farklı damar grubu bulunur. Bunlar atardamarlar, toplardamalar ve kılcal damarlardır. Atardamarlar temiz kanı vücudumuza dağıtır. Toplardamarlar ise kullanılmış kanı temizlenmek üzere kalbimize taşır. Kılcal damarlar ise bu damarlar arasında bağlantı kuran çok ince damarlardır. Bu damarlar vücudumuzu bir ağ gibi saran bir yapıya sahiptir. Bu nedenle halk arasında örümcek ağı damarları olarak da anılmaktadır.

Varis hastalığı toplardamarlarda ortaya çıkan bir sorundur. Kirli kanın kalbe taşınması esnasında damarda birikmesi sonucunda damarın yapısının bozulmasına neden olur. Bu nedenle toplar damar genişlemesi olarak da bilinir. Damarlarda varis oluşması bacaklarda ağrı, kramp, yorgunluk hissi gibi şikayetlere neden olmaktadır. Tedavisinin geciktirilmesi durumunda ise varislerin boyutu büyür, kanama ve varis ülseri gibi şikayetlere neden olmaktadır. Varis ülseri bacaklarda ve genellikle bilek kısmında ortaya çıkan geçmesi oldukça zor olan yaralardır. Bu nedenle varislerin bu kadar ilerlemesine izin verilmeden tedavi edilmesi önerilir.

Her türlü varis, gelişmiş yöntemlerle, ameliyatsız olarak, klinik ortamında tedavi edilebilir. Ameliyatsız varis tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi almak için aşağıdaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kılcal damar çatlaması ise varisten farklı olarak bir hastalık olarak değerlendirilmez. Hastalıktan ziyade estetik- kozmetik sorun olarak kabul edilmektedir. Kılcal damarlarda oluşan çatlamalar zamanla ilerleyerek varis hastalığına dönüşmez. Ancak kılcal damar çatlaması zamanla örümcek ağı gibi yayılabilir. Bu durumda kişilerde estetik kaygıya neden olmaktadır. Bu yazımızda yüz bölgesinde ve bacaklarda oluşan kılcal damarların tedavi yöntemleri detaylı olarak ele alınacaktır.

Kılcal Damar Çatlaması Neden Olur?

Yüz bölgesi hassas bir bölgedir. Bu nedenle kılcal damar çatlamaları bu bölgede yoğun olarak görülebilir. Burun kenarında kılcal damar çatlaması, yanak çevresinde kılcal damar çatlaması ise en sık görülenlerdir. Sorunun görüldüğü diğer alan ise bacaklardır. Bacaklarda yaygın olarak kılcal damar çatlaması sorunu görülmektedir. Tedavi edilmemesi durumunda ise geniş alanlara yayılarak estetik kaygıya neden olmaktadır.

  • Akneli bir cilde sahip olmak
  • Rosea hastası olmak
  • Güneş ışınlarına çok maruz kalmak
  • Darbe alınması ya da şiddetli hapşırma vs gibi durumlar
  • Uzun süreli kortizon içeren kremler kullanılması
  • Radyasyon alınmasına neden olan tedaviler görmek
  • Yaşlılık ( yaş ilerlemesi ile birlikte artar)
  • Genetik yatkınlık
  • Gebelik ve hormonal değişimler
  • Doğum kontrol ilaçlarının kullanılması
  • Burun ve yüz bölgesinde yapılan estetik operasyonlar

gibi sebepler kılcal damar çatlamasına neden olmaktadır. Güneş kremi kullanılması tamamen olmasa da yüz bölgesinde ortaya çıkan kırmızı damarların engellenmesinde faydalıdır.

yüzde kılcal damar çatlaması
Yüzde kılcal damar çatlaması
bacaklarda kılcal damar çatlaması
Bacaklarda kılcal damar çatlaması

Kılcal Damar Çatlaması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kılcal damar çatlaması için günümüzde başarılı olarak kullanılan 2 farklı yöntem bulunur. Bunlar radyo frekansla kılcal damar çatlaması ve mikro skleroterapi ile kılcal damar çatlaması tedavisidir. Hastaya hangi yöntem veya yöntemlerin uygun olacağı doktor muayenesi ile tespit edilmektedir.

Radyo Frekansla Kılcal Damar Çatlaması Tedavisi

Radyo frekans cihazı sağlık alanında aktif bir şekilde kullanılan bir cihazdır. Yüksek ısıyı kademeli olarak kullanma imkanı sağlamaktadır. Bu özelliği sayesinde birçok tedavi ve kozmetik uygulamada tercih edilmektedir.

Bu alanlardan birisi de varis ve kılcal damar tedavisidir. Radyo frekans cihazının yüksek ısısı sayesinde kılcal damalar ciltten kalıcı olarak yok edilmektedir. Radyo dalgalarının cilt üzerinden kılcal damara uygulanması tedavi için yeterlidir. iğnenin cilde batırılması gerekmez. Yüzeysel olarak dokundurulması yeterlidir. Bu sayede çok ağrıya neden olmaz. Ağrı eşiği düşük hastalarda hiç ağrı hissedilmemesi için bölgesel uyuşturucu kremler kullanılabilmektedir.

Rf ile kılcal damar çatlaması tedavisi çok ince damarlar için ve örümcek ağı gibi yayılmış damarların tedavisinde başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.

Radyo frekans tedavisinin hiç bir yan etkisi yoktur. Deride alerji ya da pigmentasyona neden olmaz. Ciltte iz bırakmaz. Yalnızca tedavi sonrasında küçük kızarıklıklar oluşabilir. Bunlar birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir. İyileşmenin hızlanması için cilt onarma ve bakım etkili kutalin krem kullanılabilir. Bu sayede iyileşme daha kısa sürede tamamlanır. Ayrıca kutalinin güneş koruma özelliği sayesinde iyileşme sürecinde cilt güneşten de korunmuş olmaktadır.

Varis tedavisi sonrasında hastaların doktorun önerisine göre birkaç gün varis çorabı kullanması önerilir. Ancak radyo frekansla kılcal damar tedavisi sonrasında varis çorabı kullanılmasına gerek yoktur.

Tedavi sonrasında sadece kutalin bakım kremi kullanılması yeterlidir.

Mikroskleroterapi ile Kılcal Damar Tedavisi

Skleroterapi büyük ve orta boy varislerin tedavisi için tercih edilen ilaçlı varis tedavisidir. Bu tedavi yöntemi sayesinde her türlü varis ameliyatsız olarak tedavi edilebilmektedir.

Tedavi uygulaması oldukça kolay, ağrısız ve yan etkisizdir. Uygulama için damarın içerisine tedavi edici ilaç enjekte edilir. Bu sayede yapısı bozulup kirli kan birikmesine neden olan damar kapatılır. Böylece varis ve varisin neden olduğu tüm sorunlar tedavi edilmiş olur.

Mikro skleroterapi ise aynı işlemin çok ince iğneler yardımı ile ince damarlara ve kılcallara uygulanmasıdır. Uygulama iğne yaptırmak ya da aşı olmak kadar acısız ve ağrısızdır. Tedavinin herhangi bir yan etkisi yoktur.

Yüzde Kılcal Damar Tedavisi Acılı Mıdır?

Kılcal damar tedavisinde 2 farklı yöntem kullanılır. Mikro skleroterapi yönteminde acı hissedilmez. Radyo frekansla tedavi yönteminde ise minimal acı hissedilebilir. Hiç acı hissetmek istemeyen hastalara lokal uyuşturucu krem uygulanır. Bu sayede acısız bir şekilde tedavi tamamlanır.

Kılcal Damar Çatlaması Tedavi Edilmezse Varise Dönüşür Mü?

Hayır kılcal damarlar zamanla varise dönüşmez. Yalnızca örümcek ağı görünümünde yayılma gösterir.

Yüzde Kılcal Damar Tedavisi Sonrası Kızarıklık Ne Zaman Geçer?

Tedavi sonrasın da oluşan kızarıklık kısa sürede geçmektedir. Hassas ciltli kişilerde bile kızarıklık 1-2 gün içerisinde tamamen geçer.

Yüzde Kılcal Damar Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Yüzde kılcal damar tedavisi için mutlaka uzman bir doktora gidilmelidir. Güzellik salonlarında yapılan uygulamalar sonrasında istenmeyen kalıcı sonuçlarla karşılaşılabilir.

Kılcal damar tedavisi için gidilmesi gereken branş kalp ve damar cerrahisidir. Doktorun özellikle fleboloji yani varis tedavisi alanında uzman olması da faydalı olacaktır.

Kılcal Damar Çatlamasına Ne İyi Gelir?

Özellikle yüz bölgesinde kılcallar oluşmaması için güneş koruyucu krem kullanılabilir.

Kılcal Damar Kızarıklığı Nasıl Geçer?

Kılcal damarlar kendiliğinden geçmez. Uygun yöntemle tedavisi kolaylıkla yapılabilir. Tedavi sonrasında kızarık görüntü de geçer.

Kaynaklar

Nakano, L. C., Cacione, D. G., Baptista-Silva, J. C., & Flumignan, R. L. (2021). Treatment for telangiectasias and reticular veins. Cochrane Database of Systematic Reviews, (10). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6483333/